Johanna Stenius, redaktions- och kanalansvarig:
Jag läser Hem av Karin Erlandsson och lyssnar på Eld, snö och stjärnor av Heléne Holmström.
Karin Erlandsson som bland annat gett ut vackra Pärlfiskaren är nu aktuell med en bok som på olika sätt berättar om Ålands historia. I Hem skriver hon om människors relationer och kamp i vardagen; någon måste ge sig ut på havet och någon annan får förhålla sig till frånvaron därhemma.
En julroman av Heléne Holmström! Eld, snö och stjärnor handlar om Nora som gör allt för att rädda sina föräldrars konditori från konkurs. Kändisbagaren Henrik Eklund vill spela in sitt julprogram på konditoriet och Nora har inte råd att tacka nej. Motvilligheten förstärks när tv-teamet dundrar in i Västervik och Henrik vill ändra på allt. Men ju mer de umgås, desto närmare kommer Nora stjärnbagaren. Och allt kanske inte är som det först verkar. Snart står fler saker på spel.
Läs mer: Bland snöstorm och kärlek – här är årets härligaste julböcker
Linnéa Ivares, redaktör:
Jag läser Billy Summers av Stephen King och lyssnar på Jul i rubinrött av Amanda Hellberg.
Skräckmästaren Stephen King är aktuell med en ny bok. Hans tegelsten till thriller handlar om Billy Summers – en yrkesmördare med hjärta. Nu vill han lämna sitt tidigare liv, det är bara ett sista jobb kvar. Billy är en av världens bästa krypskyttar och någon som alltid försvinner spårlöst när jobbet är gjort. Men den här gången går något fel.
”Stephen King visar som många gånger förr att han inte bara är specialist på skräck utan också är en mästare på att skildra barn.” – SVT Kulturnyheterna
Den andra delen i Amanda Hellbergs Ulltunasviten. I Jul i rubinrött möter vi Nina Swartensköld. Utåt sett är hon lycklig, gift och har barn. Men bakom hennes yttre gömmer sig en förtvivlad person som är missnöjd med sitt liv och förhållande. En dag ska privatläraren Johan Mahler ta henne med storm och hon blir blixtförälskad. Förhållandena på Dackesta herrgård ska komma att utmanas och om hemligheterna avslöjas riskerar Nina att förlora allt.
Läs mer: 11 kittlande böcker om romantik i historiska miljöer
Mattias Timander, redaktör:
Jag läser Det tredje ljuset/Små ting som dessa av Claire Keegan och lyssnar på Eufori av Elin Cullhed.
En modern klassiker av irländska Claire Keegan. Hon räknas till en av de allra främsta författarna i sitt hemland, och nu kommer Det tredje ljuset och uppföljaren Små ting som dessa på svenska. I den första boken får vi läsa om en flicka som för första gången får uppleva kärlek och trygghet när hon kommer till sina fosterföräldrar. Det är en vacker text som stannar kvar.
”… den perfekta föreningen av stil och känsla.” – Hilary Mantel
Läs mer: 9 romanpärlor vi aldrig glömmer
Eufori var en av vårens stora boksnackisar och nu är Elin Cullhed nominerad till Augustpriset för sin bok om Sylvia Plath. Romanen som är en fantasi över den mytomspunna författarinnans sista år i livet kretsar kring skrivande och moderskap. Det handlar om Sylvias kärlek till barnen, hennes längtan efter att få skapa och frustration över författarmaken Ted Hughes ovilja att dela ansvaret.
Läs mer: Elin Cullhed har skrivit en roman om Sylvia Plaths sista år i livet
Linda Fritiofsson, redaktör:
Jag läser Dödsängel av Axel Burénius och lyssnar på Fråga aldrig om Marianne av Carolina Neurath.
En stark debutroman som tar utgångspunkt i en verklig händelse. Författaren Axel Burénius miste 2008 sin bror i en bilolycka utanför Bollnäs. I romanen föreställer han sig den överlevande och oskyldige lastbilschaufförens dygn efter olyckan där tre unga människor omkom.
” Intensivt medveten om allt i sin närhet, om ljuden och snön, inleder Ivar ett samtal med sig själv. En svindlande tankeström tar form där det vardagliga ställs mot det extraordinära; en kontemplation över livet och döden.”
I sin nya bok Fråga aldrig om Marianne utforskar och återberättar Carolina Neurath sin släkts mörka hemlighet. Hon skriver om sin farmors syster Ingrid. Kvinnan vars dröm om ett äventyrligt liv tar henne från gården i Småland till Paris där hon i slutet av 50-talet träffar sin stora kärlek. Det är ett stormigt äktenskap som kommer att sluta i en katastrof. För 30 år efter deras möte återvänder hon till Sverige och i bagaget bär hon med sig en tragedi och sju år i franskt fängelse.
Andrea Lindelöw, praktikant:
Jag läser Älskade barn av Ashley Audrain och lyssnar på Stöld av Ann-Helén Laestadius.
Ashley Audrains psykologiska thriller har gjort succé i USA och nominerades till Årets bok i Sverige. Den handlar om Blythe som vill ge sitt barn all den kärlek hon själv undanhölls när hon växte upp. Men hon har det inte lätt med sitt första barn Violet och Blythe inser att det måste vara något fel med flickan – eller med henne själv. Efter en familjetragedi blir Blythe övertygad om att hennes värsta farhågor är sanna.
Ann-Helén Laestadius Stöld blev utsedd till Årets bok i oktober. Hennes roman om en renskötarfamilj som kämpar för rättvisa inleds med en scen där dottern Elsa blir vittne till hur en man dödar en av hennes renar. Hon hotas till tystnad och blir smärtsamt medveten om att hennes ursprung väcker ett glödande hat. Hotet mot Elsa förändrar henne för alltid och genom åren bär hon med sig ett lent renöra som en ständig påminnelse.
Tom Malmquist skrev den hyllade sorgeboken I varje ögonblick är vi fortfarande vid liv. Nu är författaren aktuell med romanen Döda löv. Boken beskrivs som en egensinnig roman om att hitta hem och här får vi bekanta oss med bluesartisten Nils. När hans pappa dör kan han inte komma till begravningen. Men några veckor senare tar han sig ändå dit, till orten han lämnade tjugofem år tidigare. Det är en magisk plats, men det är också där Nils möter sin gamla mamma igen.
Maria Adolfssons deckare om den fiktiva ögruppen Doggerland har gjort succé bland både läsare och kritiker. I den första delen Felsteg är det dagen efter den stora ostronfesten. En kvinna vaknar bakfull på ett hotellrum, i sällskap med fel man. En annan kvinna hittas mördad i sitt kök. Kriminalinspektör Karen Eiken Hornby som återvänt till Doggerland får mordutredningen på sitt bord. Utredningen blir än mer komplex när det står klart att hennes chef varit gift med offret.