Historisk feelgood – 6 böcker att läsa och älska
Boktips

Historisk feelgood – 6 böcker att läsa och älska

1917 i Sverige, 1918 i Cornwall och 1937 i Frankrike. Upptäck feelgood-böckerna som tar dig bakåt i tiden och berättar hjärtevärmande historier om kärlek, vänskap och äventyr.

Av: Johanna Stenius
Fotograf: Getty
Publicerad: 21 juni 2023

1917 i Sverige, 1918 i Cornwall och 1937 i Frankrike. Upptäck feelgood-böckerna som tar dig bakåt i tiden och berättar hjärtevärmande historier om kärlek, vänskap och äventyr.

Bok 1

Aldrig ensam av Åsa Hellberg

Inbunden
Köp boken

Aldrig ensam är den fristående andra delen i Åsa Hellbergs fantastiska serie om systrarna från Fjällbacka med starka kvinnoporträtt baserad på hennes egen släkthistoria.

I New York 1909 förvandlas Charlotta Hellbergs liv genom en oväntad händelse på Fifth Avenue. Hon finner frihet och framgång bland operasångare, industripampar och kommunister. Samtidigt strävar systern Sigrid efter ett stabilt liv medan Rut kämpar för de utsatta barnen i Fjällbacka. När de alla förenas i New York förändras allt och en katastrof hotar.

Läs vårt samtal med Åsa Hellberg om den första boken i serien, Inte utan min syster, här.

Bok 2

Huset på Rivieran av Natasha Lester

Inbunden
Köp boken

Handlingen utspelar sig i Paris under andra världskriget, där huvudpersonen Éliane tar på sig en farlig uppgift att rädda ovärderliga konstverk från nazisterna. I framtiden ärver Remy ett magnifikt hus vid Rivieran och upptäcker en katalog som avslöjar de konstverk som stals under kriget. Denna upptäckt leder till avslöjandet av hemligheter som är förknippade med Remys barndomshem. Natasha Lester väver skickligt samman två tidslinjer i denna inspirerande berättelse om kärlek, mod och hemligheter.

Översättare: Ida Ingman

Bok 3

Ellens val: Hemligheten av Elvira Berg

danskt band
Köp boken

Ellens val är en härlig och beroendeframkallande feelgood-serie som utspelar sig i Sverige under 1900-talets början, en spännande tid full av förändring. I den sjunde delen är året 1918. Ellen och Carl har välkomnat sina efterlängtade tvillingar. Men tillvaron som nyblivna föräldrar är ingen dans på rosor. På pensionatet har Gerdas känslor för Serafia blivit allt starkare, men känner Serafia samma sak? Och så har vi Gabriella som försöker göra sig ett namn som modeskapare – trots mothugg från sin mamma. När prästen Johannes Borelius gör entré förvärras situationen för Gabriella och för många fler av kvinnorna i Ljungsala.

Läs mer: 12 böcker om romantik i historiska miljöer

Bok 4

Sångfågelns hemlighet av Fiona Valpy

Inbunden
Köp boken

Året är 1940 och Flora Gordon lever ett stillsamt liv i den skotska lilla hamnstaden Loch Ewe. Bortom lugnet pågår kriget och när Floras hemstad görs om till en flottbas förändras Floras liv för alltid. Många år senare återvänder Floras dotter Lexi till Loch Ewe efter en omtumlande musikkarriär i London. Men bemötandet blir inte som hon förväntat sig. Byborna är reserverade och hon känner sig som en outsider. Snart uppdagas det att Lexis mamma – tillsammans med resten av byborna – har burit på hemligheter i decennier.

Översättare: Per Hagman

Bok 5

Innan morgonen gryr av Anna Lönnqvist

Historisk feelgood om familj, passion och att hitta sig själv genom någon annan.

Cape Cod, 1965. Svenskättlingen Audrey flyr förväntningarna från sin familj, och den man hon förväntas gifta sig med, och tar ett jobb på en småbarnskoloni i Stockholms skärgård.

Stockholm, 2022. Céline Sarri har svårt att hitta riktning i livet. En dag får hon veta att hennes farmor, som hon aldrig har träffat, fortfarande lever och vill ha kontakt. Kan hon äntligen få svar på sina frågor om sin pappa? Men Célines sökande efter sitt urspring river upp gamla sår.

Bok 6

Döttrarna i Cornwall av Fern Britton

En varm feelgood-roman om tre generationer kvinnor i Cornwall.

1918. Första världskriget är slut och Clara är på väg till Cornwall. Hennes fästman har stupat i kriget och med sig till hans familj har hon en hemlighet som under inga omständigheter får avslöjas.

1939. Claras dotter Hannah lever en sorglös vardag i familjens hem i Cornwall, men när andra världskriget bryter ut förändras plötsligt tillvaron. Övertygad om att det är det enda rätta att göra tar hon värvning, men hon inser snart att allt har ett pris.

Nutid. Hannahs dotter Caroline har alltid förutsatt att hon visste sanningen om sin bakgrund. Men när hon en dag tar emot en gammal koffert med minnessaker från två generationer tvingas hon ifrågasätta det hon tidigare trott varit sant.

INTERVJUER, TÄVLINGAR OCH ERBJUDANDEN FRÅN ADLIBRIS OCH BOOKBEAT, MEN FRAMFÖR ALLT – MASSOR AV BOKTIPS!

Prenumerera på SelmasStories nyhetsbrev

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

En sida till? Fortsätt läs!