Mons Kallentoft: ”Skär djupt in i vad det innebär att vara människa”
Författarna

Mons Kallentoft: ”Skär djupt in i vad det innebär att vara människa”

Efter 20 år av skrivande är författaridentiteten djupt rotad i Mons Kallentoft. SelmaStories träffade honom för ett samtal om Zack och Malin Fors, moraliska gränser och att skriva för ljudformatet.

Av: Elsa Sjögren
Fotograf: Pär Olsson
Publicerad: 30 mars 2021

Efter 20 år av skrivande är författaridentiteten djupt rotad i Mons Kallentoft. SelmaStories träffade honom för ett samtal om Zack och Malin Fors, moraliska gränser och att skriva för ljudformatet.

Det har gått två decennier sedan Mons Kallentofts debutroman Pesetas kom ut. Boken belönades med Katapultpriset och sedan dess har författaren producerat kriminalromaner i ett rasande tempo. Flera av de aktiviteter som skulle firat hans 20 år långa författarskap fick under förra året ställas in på grund av pandemin. Istället tillbringade Mons, som är bosatt i Palma, året med att skriva nästa bok i Zack-serien. Inlåst i sin lägenhet lekte han med tanken om vad som kommer att hända efter pandemin och hur vårt samhälle kommer att se ut.

I Olympia har vaccinet kommit, men samhällsklyftorna har blivit allt större.
– Alla tror att miljöförstöring är det största hotet mot planeten och mänskligheten, men jag har alltid känt att ojämlikheten människor emellan är den största faran. När pandemin kom tänkte jag att de här ojämlikheterna bara kommer att öka. I boken utforskar jag vad som händer när man har terrorister som ska göra en Robin Hood-grej, stjäla från de rika och ge till de fattiga. De börjar utpressa ut stenrika människor som inte reflekterar över sina privilegier.

Olympia Karlsson är med sitt affärsimperium Sveriges rikaste kvinna. Hennes rikedom står i skarp kontrast till Zack och karaktärer som Ester som tvingats till prostitution för att ha råd med avgiften till universitetet. De ekonomiska klyftorna syns tydligt även på Palmas gator där ett år utan turism har lett till att många behövt stänga ner sina verksamheter. I Zack-böckerna är allt förstorat och mer spektakulärt, något som gjort böckerna roliga att skriva.
– Det ska vara ett enormt tryck från första stund. Allt är tillåtet vad gäller action. Ju mer desto bättre, men med panache och elegans. Det är kul att använda alla dramaturgiska knep som finns, gärna fem gånger för mycket.

“Malin Fors är en riktig människa med ett enormt krig inom sig själv.”

Böckerna om Zack är medvetet skrivna för att fungera bra i ljudformatet. Språket är enklare och läsaren ska snabbt förstå var karaktärerna befinner sig. Varenda känsla behöver inte gestaltas och han använder medvetet ett mer sentimentalt språk. Kapitlen är korta och fyllda med cliffhangers, karaktärerna är få och berättelsen är rak utan tidshopp och massa tempusbyten.
– Efter att ha varit med i matchen länge är det kul att använda de här nya verktygen för att bli en bättre författare. Man prövas på nytt.

Mons Kallentoft är kanske mest känd för sina böcker om kriminalinspektör Malin Fors. Han har skrivit 13 böcker i serien där den senaste har titeln Satanskäftarna. Malin Fors är den skickligaste utredaren vid Linköpingspolisen och blir ofta väldigt engagerad i sina fall, samtidigt som hon kämpar med sitt privatliv och ett alkoholmissbruk.

Läs mer: Allt du behöver veta om Malin Fors-serien

Varför tror du att läsarna fängslas av Malin Fors?
– Hon är en riktig människa med ett enormt krig inom sig själv. Hon känner skam över livets misslyckanden och kämpar med vad hon vill göra och borde göra. Malin vet vad det rätta är, men har inte alltid förmågan att i sitt privatliv göra det. Gestaltningen av hennes inre grundläggande konflikter verkar ha fastnat hos folk. Mitt i all panik finns mycket empati och värme. Hon faller hela tiden men, som Karatina Frostenson skulle säga, köttet är svagt. Det tror jag är något som alla människor kan hitta en igenkänning i.

Hon gör en del tvivelaktiga saker i dina böcker, var går gränsen för när läsaren inte längre känner sympati för henne?
– Det beror nog på läsarens egen moral. Hon är ju till exempel i Bangkok och köper sex av en ung man. Hon intalar sig själv at det är riktig kärlek. Det tror jag många läsare hade svårt att acceptera. Men om jag skildrar det rätt kanske man fördömer handlingen snarare än karaktären. Sedan är hon alldeles för full, slåss och har i perioder varit en usel morsa. Hon har inte mördat någon, där kanske det skulle gå en gräns. Men hon har gått över lagens gränser. Som författare är det roliga och intressanta saker att ställa frågor om, och en chans att pröva min egen empati. Den skär djupt in i vad det innebär att vara människa.

“Jag har en djupt rotad författar- och konstnärsidentitet.”

Mons drömde tidigt om att bli författare. Mitt i alla inställda aktiviteter under 2020 blev författarjubiléet främst en möjlighet att se sig själv i spegeln och inse att han faktiskt uppfyllt drömmarna.
– Det var en slags inre bekräftelse. Det är ganska skönt mitt i en skenande 50-årskris och pandemi. Det är inte alla författare som fått så långa karriärer.

Mons är en av landets mest lästa och omtyckta författare, och han ger många gånger ut inte bara en utan två böcker per år. I höst kommer det en ny Malin Fors-bok, han skriver synopsis till nästa Zack-bok och skissar på en ny serie böcker som kommer knyta an till hur vi vill leva våra liv i en post pandemivärld. Dessutom jobbar en av Spaniens bästa manusförfattare just nu med en filmatisering av Palmaböckerna. Författarskapet är en viktig del av Mons liv, och förståelsen för vad det innebär har fördjupats under åren som gått.
– Jag har insett att det är mitt liv och jag har i stor utsträckning låtit det styra hur jag lever. Det har påverkat alla aspekter av mig. Jag har en djupt rotad författar- och konstnärsidentitet. Det är ingen yrkesroll för mig, det är ett liv. Vilket är på gott och ont.

Mons Kallentoft

  • Född: 1968.

  • Bor: Palma, Mallorca.

  • Gör: Författare.

  • Familj: Barnen Karla och Nick, flickvännen Anna-Lena.

  • Aktuell med: Olympia, den sjunde boken i Zack-serien

  • Läser just nu: Katarina Frostenssons K och F, sanslöst bra böcker.

Köp den senaste Zack-boken

Köp den senaste Zack-boken

Köp den senaste Malin Fors-boken

Köp den senaste Malin Fors-boken

Läs mer av Kallentoft!

Alla böcker i Malin Fors-serien

Läs mer av Kallentoft!

Alla böcker i Zack-serien

INTERVJUER, TÄVLINGAR OCH ERBJUDANDEN FRÅN ADLIBRIS OCH BOOKBEAT, MEN FRAMFÖR ALLT – MASSOR AV BOKTIPS!

Prenumerera på Selmas boktips

Jag accepterar villkoren.

En sida till? Fortsätt läs!