Allt du behöver veta om bokserien

Malin Fors

Till böckerna!

Böckerna om kriminalinspektör Malin Fors är en populär deckarserie skriven av Mons Kallentoft. Trots svårigheter med privatlivet och alkohol är hon Linköpingspolisens skickligaste utredare. Här hittar du allt du behöver veta om böckerna.

Hela bokserien

Malin Fors

Svep för att se alla böcker i den nervkittlande deckarserien.

Malin Fors-serien

Mons Kallentoft: ”Skär djupt in i vad det innebär att vara människa”

Mons Kallentoft: ”Skär djupt in i vad det innebär att vara människa”

Efter 20 egna böcker och flera tillsammans med andra är författaridentiteten djupt rotad i Mons Kallentoft. SelmaStories träffade honom för ett samtal om nya Malin Fors-boken "Blickfångarna" och Zack-serien, moraliska gränser och att skriva för ljudformatet.

Artiklar

Mons Kallentoft: ”Jag har alltid levt som om varje dag är den sista”

Bok 1

Midvinterblod av Mons Kallentoft

Ljudbok
Köp boken

Under en isande kall vinter hittas en man hängd i ett träd på den blåsiga Östgötaslätten. Den nedfrysta kroppen är illa tilltygad och det hela påminner om ett gammalt asabolt. Kan det verkligen vara ett människooffer? Och varför har någon gett sig på Bollbengan, mannen som hänger i trädet och som alltid varit utstött av resten av samhället? Kriminalinspektör Malin Fors ger sig ut på en jakt som tar henne djupt in i människans kyliga mörker.

Bok 2

Sommardöden av Mons Kallentoft

Det är sommar och i skogarna runt Linköping rasar de värsta skogsbränder som trakten sett. En morgon hittas en tonårig flicka naken och våldtagen i stadens största park. Hon minns inget av vad som har hänt. Malin Fors har själv en dotter i samma ålder och berörs mycket illa av det som hänt. Samtidigt försvinner en annan flicka och kort därpå görs en fasansfull upptäckt vid en badplats. Drömmen om en härlig sommar förvandlas under några julidagar till en fruktansvärd mardröm.

Bok 3

Höstoffer av Mons Kallentoft

En regnig höstdag hittas Jerry Petersson, en advokat känd för sin hänsynslöshet, död i vallgraven runt slottet Skogså. Malin Fors misstankar riktas snart mot de tidigare ägarna av slottet, den högadliga familjen Fågelsjö, som motvilligt sålde sitt släktgods till Petersson. Men är det ett tillräckligt starkt motiv? Malin gräver djupare i Jerry Peterssons liv. Vem var människan bakom it-miljonerna, de dyra kostymerna och konsten?

Bok 4

Vårlik av Mons Kallentoft

Våren har precis nått Linköping när en kraftig explosion plötsligt sliter itu lugnet på torget. Malin Fors står framför sin mammas kista när hon hör explosionens låga muller och tar sig snabbt till Stora torget. Glassplitter, söndertrasade blommor och grönsaker från torgförsäljarna är utspridda överallt. En duva som pickar i något rött i den öronbedövande tystnaden.

Bok 5

Den femte årstiden av Mons Kallentoft

En barnfamilj på skogspromenad hittar ett svårt sargat lik. Det är välbevarat och spåren efter tortyr på kvinnokroppen är tydliga. Malin Fors tar sig an fallet och ser likheter med maria Murvall, den unga kvinna som för flera år sedan hittades våldtagen och brutalt misshandlad i skogen. Numera sitter hon okontaktbar på Vadstena sjukhus. När en psykolog från S:t Lars i Lund berättar om ett liknande fall anar Malin att Maria är en pusselbit i något mycket större.

Bok 6

Vattenänglar av Mons Kallentoft

Det är en onsdag i september när Malin Fors kallas till en villa i ett av Linköpings finare områden. Ett gift par har hittats mördade i sin jacuzzi. Deras fem år gamla adoptivdotter Ella är förvunnen. Polisen inleder ett intensivt sökande efter barnet. Utredningen tvingar Malin att möta sina egna demoner, och begäret att låta alkoholen sudda ut verkligheten är starkare än någonsin. Men viljan att hitta Ella och hennes föräldrars mördare är starkare.

Bok 7

Vindsjälar av Mons Kallentoft

Den 79-årige Konrad Karlsson hittas död på ett vanskött äldreboende. Han är hängd i sladden till sin larmknapp, och det mesta tyder på självmord. Men personerna i hans omgivning beskriver en man full av livsvilja. Misstankarna om att Konrad inte själv tog sitt liv förstärks vid obduktionen. Men uppgifterna är motsägelsefulla och händelseförloppen förvirrade. Konrad hade nyligen skrivit ilskna insändare om bristerna på äldreboendet och ägarens girighet. Är det ett motiv till mord? Samtidigt känner sig Hans Morelia hotad, någon verkar förfölja honom. Insikten att hans miljoner inte kan skydda hans älskade nioåriga dotter föder en skräck större än någon han tidigare upplevt.

Bok 8

Jordstorm av Mons Kallentoft

En ung man hittas död i ett dike intill Göta kanal. Han är naken, men kroppen bär inga tydliga spår av våld. Malin Fors och hennes kollegor identifierar snart mannen som Peder Åkerlund, före detta Sverigedemokrat, utesluten ur partiet på grund av sina rasistiska uttalanden men numera omvänd. Han har blivit mördad. När den 16-åriga Nadja Lundin anmäls som saknad ser polisen tecken på ett samband mellan fallen. Mördaren leker med polisen och talar via mord. Vad är det han eller hon vill säga? Det är bråttom att hitta ett svar.

Bok 9

Eldjägarna av Mons Kallentoft

Lukten av brandrök sprids från industriområdet utanför Linköping. Malin Fors är i skogen, och framför sig på marken ser hon det brända liket av en kvinna. Dagen innan hittades en nio år gammal pojke död i en container. Som ett sätt att fly sitt trasiga hem gav han sig ofta ut ensam om kvällarna. Vem kan ha velat honom så illa? Malin anar ett samband mellan pojken och den brända kvinnan.

Bok 10

Djävulsdoften av Mons Kallentoft

Malin Fors har lämnat Linköping för Bangkok. Det är en stad fylld av dofter, färger, ljud och smaker. Men också av korruption, våld och död. Ett ouppklarat fall och en personlig kris har lett till att Malin Fors fallit ner i alkoholmissbruket igen. Vikariatet som sambandsofficer i Bangkok erbjuds som en sista chans. Men ensamheten i den nya staden är påfrestande och frestelser finns överallt. När en svensk kvinna hittas mördar väcks hennes nyfikenhet. Malin blir indragen i ett fall som förbryllar både den svenska och thailändska polisen.

Bok 11

Bödelskyssen av Mons Kallentoft

Malin Fors är tillbaka i Linköping när ett plan kapas på den lokala flygplatsen. Malin och hennes kollegor kastas in i det första gisslandramat i Sveriges historia när över 40 människor hotas till livet. Kapningen blir en tragisk händelse som får efterverkningar under lång tid framöver. Under sommaren exploderar Linköping i ett grymmare våld än staden någonsin skådat. Malin måste försöka stoppa en mördare som hela tiden hotar att slå till igen, och som ständigt ligger steget före.

Bok 12

Himmelskriket av Mons Kallentoft

En het augustidag hittas en pojke död i en bil. När Malin Fors anländer till platsen sitter mamman i skuggan under ett träd och håller sitt barn i famnen. Utredningen avslutas snabbt, allt tyder på att den nyligen utbrända mamman glömt den sovande pojken i bilen. Det var en tragisk olycka. Under veckorna som följer utsätts mamman för hat och hot på nätet av Linköpings invånare. En dag sker ett mord som tvingas polisen att återvända till fallet.

Bok 13

Satanskäftarna av Mons Kallentoft

I Linköping hittas en ung man mördad på ett gammalt slagfält. Någon verkar ha ätit av hans kropp. Spåren leder Malin Fors och hennes kollegor i flera olika riktningar. Mannen var homosexuell, och i en tid då hatbrotten ökar kan det vara ett motiv. Eller har mordet med hans framgångsrika arbete som kemist att göra? När ytterligare en homosexuell man hittas död börjar polisen frukta att en sadistisk seriemördare går lös. Oron sprider sig i staden samtidigt som utredningen för Malin allt längre bort, ut i en värld av hänsynslös girighet.

Bok 14

Blickfångarna av Mons Kallentoft

Det är bitande vinter i Linköping. Malin Fors och hennes kollegor tar sig an ett gammalt fall. En liten pojke hittas död och illa tilltufsad på en äng. Plötsligt får polisen kontakt med en algerisk kvinna som utger sig för att vara pojkens mamma. Den döda pojken påverkar Malin Fors starkt och ingenting verkar vara vad man tror. ”Blickfångarna” är den fjortonde delen i serien om Malin Fors, som mer än någonsin tidigare känner sig hotad.

Gillade du Malin Fors-serien?

Upptäck fler spännande bokserier!

Privat: Doggerland

Upptäck fler spännande bokserier!

Probono-serien

Upptäck fler spännande bokserier!

Zackserien

Ny serie

Kärlekens algoritm av Mons Kallentoft

Underdogs - ny, mörk och kittlande thrillerserie om samtiden, de rikas frosseri och människorna i marginalen.

Mons Kallentoft: ”Jag vill visa vem som är den bästa författaren”

Mons Kallentoft: ”Jag vill visa vem som är den bästa författaren”

Efter ett dussin böcker om Malin Fors är Mons Kallentoft aktuell med en bokserie som utforskar Mallorcas mörka skuggsida. Den första delen ”Se mig falla” gavs ut förra året – och i vår kom uppföljaren ”Hör mig viska” där Tim Blanck fortsätter sitt sökande efter dottern. I samband med att den första delen gavs ut i fjol träffade SelmaStories författaren för en rundvandring i Palma.

Mons Kallentoft och Jens Lapidus om noir: ”En känsla av att allt redan är för sent”

Mons Kallentoft och Jens Lapidus om noir: ”En känsla av att allt redan är för sent”

Långa skuggor, en problemtyngd privatdetektiv och en ständig känsla av att allt kommer att gå åt helvete. I samband med Mons Kallentofts nya roman Se mig falla träffar SelmaStories honom och Jens Lapidus i Palma för ett samtal om noir.

Bland blod och bestialiska mord – här är 8 riktigt råa deckare

Bland blod och bestialiska mord – här är 8 riktigt råa deckare

Glöm mysrys eller småputtriga pusseldeckare – här snackar vi blod och mord. SelmaStories har listat åtta riktigt råa deckare som inte sparar på krutet.

10 riktigt spännande böcker för alla deckarläsare

10 riktigt spännande böcker för alla deckarläsare

Från det senaste inom nordiskt krim till en suggestiv deckarklassiker av Kerstin Ekman. SelmaStories har listat några riktiga guldkorn i spänningsgenren – både klassiker som tål en omläsning och nya böcker att upptäcka.