Siduri Poli har skrivit boken hon själv behövde som ung: ”Jag hungrade efter en förebild”
Biografier

Siduri Poli har skrivit boken hon själv behövde som ung: ”Jag hungrade efter en förebild”

Siduri Poli är en mångfaldigt prisad och framgångsrik entreprenör – men vägen dit har inte varit enkel. Nu är hon aktuell med boken ”Hur du lyckas i en vit värld”, en självbiografi och guidebok om man tar sig in i stängda rum. Här berättar författaren om skrivprocessen, hennes manifest och bristen på mångfald i techbranschen.

Av: Johanna Stenius
Fotograf: Daniela Spiroska
Publicerad: 08 september 2020

Siduri Poli är en mångfaldigt prisad och framgångsrik entreprenör – men vägen dit har inte varit enkel. Nu är hon aktuell med boken ”Hur du lyckas i en vit värld”, en självbiografi och guidebok om man tar sig in i stängda rum. Här berättar författaren om skrivprocessen, hennes manifest och bristen på mångfald i techbranschen.

– Det är klart att man blir glad, men jag var lycklig in i själen. Jag kände en ren, sann, och villkorslös lycka.

Det är dagen efter releasefesten för Hur du lyckas i en vit värld när SelmaStories pratar med Siduri Poli. Hon har svårt att hitta orden när hon berättar om gårdagen, men beskriver den bisarra men underbara känslan av att se sin berättelse i andras händer.
– Det är så vackert att någon annan bär med sig min historia.

Hur du lyckas i en vit värld är ett manifest med tio principer som coachar läsaren till att förverkliga sina drömmer. Samtidigt är det en självbiografi där Siduri berättar ärligt om sitt eget liv för att diskutera rasism, diskriminering och samhällsfrågor. Hon har skrivit boken till sin son Ilo.
– Det var min målbild att få ut boken innan han fyller ett år den 16 augusti. Jag vill verkligen ha den fysiska boken och kunna ge den till honom som en första födelsedagspresent. Det är en berättelse om hans, min och vår familjs historia. Boken kom från tryckeriet två dagar innan hans födelsedag.

Läs också: Diskutera mera! 8 nya lästips till höstens bokcirkel

Siduri Poli började frilansa redan som 17-åring för att sedan ge sig in i techbranschen. Hon har drivit egna startups, varit digital affärsrådgivare till några av Sverige största varumärken, studerat kommunikation, journalistik och kriminologi och gjort två TEDx-föreläsningar. 2015 var hon med och grundade Changers Hub, ett innovationshub som stöttar befintliga och blivande entreprenörer och hjälper dem att förvekliga sina idéer.
– Det började som ett sätt för mig att skapa ett hem. I alla rum jag befann mig i fanns det ingen diversifiering. Jag var ofta den enda kvinnan i rummet, och den enda kvinnan med utländsk härkomst. Men det var också för att förändra. I de företag där man presenterar fantastiska mångfalds-siffror så handlar den mångfalden oftast om de jobb längst ner i hierarkin, men när det kommer till ägare och poster i ledningar och styrelse är det brist på både mångfald och jämställdhet.

“Jag vill bredda bilden av vem som kan bli författare”

Bjuder in andra i skrivprocessen

Varför ville du skriva den här boken?
– När jag började min karriär hade jag behövt en vän eller coach, något som jag trodde att jag var ensam om att behöva. Jag hungrade efter en förebild men kunde inte hitta den personen. I arbetet med Changers Hub har jag fått förmånen att coacha flera hundra unga vuxna som vill förvekliga sina idéer och insett att det inte bara var jag om behövde en förebild, utan att vi är många som vill ta del av den kunskap som finns. Jag ville skriva den bok som jag själv ville ha när jag startade min resa, men även sprida den kunskap jag har.

Läs mer: 18 biografier om fängslande livsöden

Skrivandet av boken gick snabbt. Efter att ha tagit sig igenom en första månad av ångest och rädsla inför att börja skrev hon ett första utkast på mindre än 20 dagar.
– Jag har nog haft den boken i mig längre än vad jag visste. Det var faktiskt väldigt enkelt att skriva och jag har haft roligt från början till slut.

Under hashtagen #siduriskriver har hon bjudit in andra i sin skrivprocess. Förhoppningen är att inspirera fler till att vilja bli författare och bygga ett nytt community av skrivande människor.
– Jag vill inspirera fler som inte ser sig som författare att ta den rollen och skriva berättelser. Jag vill bredda bilden av vem som kan bli författare.

Foto: Daniela Spiroska

Foto: Daniela Spiroska

Hur du lyckas i en vit värld är uppbyggd på tio principer med rubriker som ”Reppa sig själv”, ”Lämna skådespeleriet” och ”Tacka inte, tack”. Allt om hur man når sina drömmar när man inte tillhör normen, och det utan att tappa bort sig själv och sin identitet. För att utnyttja hela bokens potential är principerna dessutom tryckta på baksidan. Tanken är att boken ska kunna användas som en tavla och på så sätt leva vidare efter att man har läst ut den. Den princip som Siduri själv tycker är starkast är nummer tio: ”Bygg din tribe”.
– Det handlar om att du kommer nå längre om du jobbar för framgången tillsammans med andra. Dessutom smakar framgången så mycket bättre när man kan dela den. Det är en av de starkare principerna. Jobba ihop, fira ihop.

Förändring kräver maktförskjutning

Intresset för tech började i barndomshemmet. Siduris bror, som numera är systemutvecklare, var intresserad av teknik och fick familjen att tidigt se potentialen i internet.
– Det var först när jag förstod hur man kan använda tekniken för att driva samhällsförändring som jag blev hooked. I vårt hem har det alltid varit lika mycket frågor om samhällsförändring som tech och jag är en produkt av de diskussioner vi har haft i 32 års tid. När jag sedan gav mig in i techbranschen kändes det inte främmande.

Stiftelsen Allbright arbetar för ett mer jämställd och diversifierat näringsliv och kartlägger regelbundet ledningsgrupper och styrelser för att belysa frågan om representation. I maj tidigare i år släppte de rapporten ”Tech lever på grabbmyten”. I rapporten har Allbright djupintervjuat och granskat 14 tongivande techbolag. I snitt är det endast 29 procent kvinnor på ledningsgruppnivå och bland vd:arna återfinns bara en kvinna. I intervjuer och enkätsvar larmar dessutom kvinnor och icke-vita medarbetare om oschyssta arbetsvillkor. Det är en bild som Siduri känner igen.
– Oh ja, 100 procent. Jag undrar om någon blev förvånad över det, säger hon och fortsätter:

– Det kommer inte ske en förändring i representation förrän det sker en maktförskjutning. Och i näringslivet är det ägarna som sitter på makten. Så för att se en förändring på riktigt är det där man behöver få in mångfalden. Då måste fler personer som oss starta bolag som de sedan äger och driver.

Siduri Poli

  • Född: 1988.

  • Bor: Odenplan, Stockholm.

  • Familj: Sonen Ilo.

  • Gör: Medgrundare och utvecklingschef på innovationshuset Changers Hub, föreläsare och författare.

  • Aktuell med: Debutboken Hur du lyckas i en vit värld.

  • Läser just nu: The hate you give av Angie Thomas.

Hur du lyckas i en vit värld

Hur du lyckas i en vit värld

Siduri Poli
Lyssna på boken här

Lyssna på boken här

INTERVJUER, TÄVLINGAR OCH ERBJUDANDEN FRÅN ADLIBRIS OCH BOOKBEAT, MEN FRAMFÖR ALLT – MASSOR AV BOKTIPS!

Prenumerera på Selmas boktips

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

En sida till? Fortsätt läs!