En plats för bokälskare
Augustpriset har sedan 1989 belönat de bästa nyutkomna böckerna varje år. Och några av dem som kammat hem Sveriges främsta litterära pris under åren är bokaktuella igen. Kanske har någon av dem chans att få priset en gång till?
Litteraturen är full av konstnärer. Gustav Becker i "Samlade verk" och Oskar Kokoschka i "Dubbelporträtt" är några exempel från de senaste åren. Här har vi listat tolv bra böcker om både verkliga och fiktiva konstnärer.
Metoo-hösten 2017 gick till historien. Det finns ett före och ett efter – för saker som tidigare inte kunde sägas eller skrivas har nu blivit möjliga. Rörelsen har gjort avtryck i litteraturen och här listar vi några böcker som tillkommit i kölvattnet av upproret.
Har du hört talas om "literary hangover"? Bokbaksmälla - att inte kunna gå vidare till en annan bok efter en riktigt stor läsupplevelse. Här nio sådana böcker, som du aldrig riktigt kommer att kunna lämna bakom dig.
Linnea Axelsson är poet, författare och doktor i konsthistoria, född i Porjus utanför Jokkmokk i Norrbotten. Hon gjorde succé med dikteposet Ædnan som tilldelades Augustpriset 2018, och nu är hon tillbaka med romanen Magnificat. SelmaStories redaktör Mattias Timander har träffat henne.
Det har blivit många läs- och lyssningstimmar för oss i redaktionen under året. Vi har läst så mycket bra – men vad gjorde egentligen störst intryck? Här är våra personliga favoriter bland årets böcker.
Vissa böcker går inte ur tiden. De upptäcks ständigt av nya generationer och ges ut på nytt. Men vilka böcker kommer att bli klassiker i framtiden? Det är förstås svårt att sia om – men vi har listat några svenska titlar som vi tror har potential att hänga med och få nya läsare.
Ellen Mattsons roman "Den svarta månens år" handlar om en man som söker något som gått förlorat. Här kan du läsa första kapitlet.
Sara Stridsberg är nu aktuell med Hunter i Huskvarna — en samling noveller med vilka hon på nytt befäster sin plats i den svenska författarelitens allra högsta skikt. Vi har träffat henne för ett samtal om boken, skrivandet, svärtan och Birgitta Trotzig.
Bokslut! Det har blivit många läs- och lyssningstimmar för oss i år – och det är nu dags för redaktionen att summera litteraturåret som varit. Här är våra personliga favoriter bland årets böcker.
Det har varit ett väldigt speciellt år på många sätt, men något som inte har gjort oss besvikna är böckerna. Nu sammanfattar sju bokexperter läsåret som har varit genom att utse sina favoritromaner- och dessutom avslöjar de vilka titlar de ser fram emot att läsa 2021.
En succédebut till Göteborgsskildring, en efterlängtad trilogiavslutning och en bok som skakat den franska kulturvärlden. 2020 lider sakta mot sitt slut – och därför har vi fräschat upp minnet och gått igenom litteraturåret som varit. Här listar vi några av årets boksnackisar!
Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies