Cosy crime – 9 deckartips för regniga dagar
Böckerna

Cosy crime – 9 deckartips för regniga dagar

Gillar du rysliga berättelser med humoristisk underton? Här är nio böcker som innehåller mord, mysterier och komisk twist. Mysdeckare helt enkelt.

Av: Andrea Lindelöw
Fotograf: Shutterstock
Publicerad: 14 oktober 2021

Gillar du rysliga berättelser med humoristisk underton? Här är nio böcker som innehåller mord, mysterier och komisk twist. Mysdeckare helt enkelt.

Bok 1

Windsorknuten av S.J. Bennett

Windsorknuten är första delen i en ny deckarserie där Drottning Elisabeth II är huvudkaraktären som hemlig privatdetektiv.

Våren 2016 ska drottning Elisabeth fira sin 90-årsdag. Hon är på slottet Windsor för att förbereda när en gäst hittas död i ett sovrum. Den ryske pianisten har hängt sig, tror man, men knuten på slipsen han haft på sig får M15 att bli misstänksam. Men eftersom M15 inte kan lösa gåtan väljer drottningen att ta fallet i egna händer med hjälp av Rozie Oshodi som är privatsekreterare. Det gör allt i hemlighet och snart är de något på spåren.

Bok 2

Mannen som dog två gånger av Richard Osman

En kille som heter Ibrahim råkar illa ut vid ett rån. Han är en av de fyra medlemmarna i Torsdagsmordklubben på Cooper Chase. Den skyldige är en 16-årig pojke som har kopplingar till en lokal knarkdrottning vid namn Connie. De tre vännerna Elisabeth, Ron och Joyce går ihop och försöker hitta gärningsmannen. Jakten på att hitta alla inblandade leder till blodiga händelser som i sin tur leder till avslöjanden om Elisabeths förflutna. Några kommer förlora allt medan andra vinner allt.

Läs mer om torsdagsmordklubben: Pensionärer löser mord i ”Torsdagsmordklubben” – nu kommer uppföljaren

Bok 3

Inferno i snö av Marie Bengts

Det här är den tredje boken i deckarserien om Hannah Lönn.

Hannah Lönn och fastern Lilly ska fira jul på ett pensionat på Öland. Det är år 1957 och påväg till pensionatet möter de hinder, i form av en snöstorm, som gör att de behöver stanna på en gård i närheten till snön lagt sig. Snart får Hannah och Lilly reda på att de hamnat i ett oroligt hushåll där vad som helst kan hända. En mordbrännare utbreder sig och skapar rädsla hos Ölands befolkning.

Bok 4

Damernas detektivbyrå av Alexander Mccall Smith

Den kvinnliga privatdetektiven Mma Ramotswe är Botswanas första detektiv men också landets första kvinnliga privatdetektiv. Hennes tillvägagångssätt är inte särskilt traditionsenliga och med hennes klokhet kan hon hjälpa nästan vem som helst med deras problem och bekymmer. Damernas detektivbyrå ger oss en ny bild av Afrika fullproppad med stolthet och traditioner. Ramotswe löser alla problem. Allt från försvunna barn, falska pappor och stulna bilar.

 

 

Bok 5

Gröna, sköna vårvindar av Christoffer Holst

Mysdeckarserien om Cilla Storm får ett slut. Detta är fjärde och sista delen.

Kriminalreportern Cilla har ett gott liv trots att det råder en osäkerhet kring vad hon och pojkvännen Adam ska göra härnäst. Zacke, hennes bästa vän, mår inte lika bra. Han har flyttat isär från sambon Jonathan och får tillfälligt flytta till kolonistugan som är Cillas. På Bullholmen där kolonistugan ligger befinner sig också Julia som är vin och matprofil. Hon är där för att skriva klart sin bok. Olyckligtvis råkar hon se en hemsk händelse som hon blir ögonvittne till. Vad som senare kommer fram är att det har kopplingar till ett mord för femtio år sedan.

Bok 6

Vindarna på Camino Island av John Grisham

Invånarna på Camino Island behöver lämna ön på grund av kraftiga stormvindar. Bruce Cable är bokhandlare och vill inte ge upp sin butik. Men snart befinner sig personerna på ön, utanför Floridas kust, i en katastrof av skadade människor och förstörda hem. Författaren Nelson Kerr avlider som var Bruce Cabels vän. Men dog han verkligen i stormen?

Bok 7

Döden går på visning av Anders De La Motte och Måns Nilsson

Det här är första delen i deckarserien Morden på Österlen där vackra miljöer blandas med mord och skräck. Jessie Anderson är stjärnmäklare. Nu hittas hon mördad på en husvisning på Österlen. Peter Vinston är kommissarie och kopplas in i utredningen. Polisassistenten Tove Esping hjälper honom i jakten på att hitta gärningspersonen och deras samarbete kantas av irritation. I den lantliga och harmoniska miljön går en mördare fri, men vem är det?

Bok 8

Knappt en droppe blod av Carin Hjulström

Säbyholms gröna fingrar är Carin Hjulströms cosy-crime serie. Detta är den andra fristående boken i serien.

Siri Ehrensvärd är skådespelare. Hon har precis flyttat ut till landet efter glansdagarna på Dramatens scen. Nu har hon startat en plantskola med sin brorson som tidigare har hållt på med kriminella verksamheter. En dag när en man hittas död kopplas Olle Magnusson,lokalpolis, in i fallet och han får hjälp av Siri. Isak Beyer visar sig vara den avlidne advokaten och som har haft tillgång till hemliga dokument i sitt förflutna.

Bok 9

Pastor Viveka och feministerna på Stockrosvägen av Annette Haaland

Läsaren får följa med till gamla Enskede där vintern bitit sig fast. Pastor Viveka predikar om jämställdhet och nu har frågan blivit allt mer aktuell när folk har haft åsikter kring Beatrice Dunders kvinnokollektiv. På Stockrosvägen i Enskede får feministerna sitt hus nedklottrat och kaninen Rocky försvinner. Plötsligt en dag försvinner Beatrice son och oron stiger i Stockholms Söderort.

INTERVJUER, TÄVLINGAR OCH ERBJUDANDEN FRÅN ADLIBRIS OCH BOOKBEAT, MEN FRAMFÖR ALLT – MASSOR AV BOKTIPS!

Prenumerera på Selmas boktips

Jag accepterar villkoren.

Läs mer