SelmaStories Johanna Stenius tipsar: 5 sätt att läsa sig igenom midsommar
Boktips

SelmaStories Johanna Stenius tipsar: 5 sätt att läsa sig igenom midsommar

Skärgård, sill och dansa runt stången är faktiskt inte för alla, vill SelmaStories Johanna Stenius påminna om. Det går precis lika bra att stanna hemma i midsommar och göra storhelgen perfekt med hjälp av bladvändare.

Av: Johanna Stenius
Johanna Stenius
Fotograf: Privat & Midjourney / Johanna Stenius
Publicerad: 15 juni 2023

Skärgård, sill och dansa runt stången är faktiskt inte för alla, vill SelmaStories Johanna Stenius påminna om. Det går precis lika bra att stanna hemma i midsommar och göra storhelgen perfekt med hjälp av bladvändare.

Midsommar. Sill, nubbe, midsommarstång och nattbad. Ibland påminner förväntningarna på vår kommande storhelg mer om en scen ur en gammal svensk film än vår verklighet, men sådana är traditioner – de har en tendens att förbli som de är, trots tiden som går.
Men vad händer när du själv vill ha en helt annan midsommar? De stora festerna finns inte för alla, och en del föredrar dessutom att tillbringa sociala sammankomster i sin egen tysta, stilla värld.

“Jag tycker att vi tillsammans kan ta ner storhelgerna på jorden”

 

Jag har skrivit om det här tidigare, och tycker det är viktigt att påpeka varje år: sanningen är att midsommar bara är en dag – en dag som passerar och efter den kommer andra dagar fyllda med livet. Människor är olika, och vi har olika sätt att uppskatta och fira. För vissa kan det vara att stanna hemma med en favoritbok istället för att ha en tradition att vända sig till och i en idealisk värld skulle det inte vara någon som helst prestation eller press inblandad i det.

Jag tycker att vi tillsammans kan ta ner storhelgerna på jorden och vill komma med en uppmanin till alla som hellre dyker in i en bok än i den traditionella midsommarfesten: gör det, bara gör det. Omge dig med det som får dig att känna dig mest avkopplad, tillfredsställd och glad. Och är du inte tillfredsställd och glad – då är det också helt ok. En bok kan då hjälpa till med en stunds distraktion.

Här följer fem boktips för en perfekt midsommarhelg – de är nämligen helt omöjliga att lägga i från sig och sidorna vänder nästan sig själva.

Och glad midsommar, oavsett hur du väljer att tillbringa den!

5 bladvändare som tar dig genom midsommarhelgen

Bok 1

Näktergalen av Kristin Hannah

Ny och vacker pocketutgåva av en stark och medryckande skildring av andra världskriget och dess konsekvenser, ur kvinnornas perspektiv.

När Vianne Mauriacs man ansluter sig till fronten 1939 är hon övertygad om sin säkerhet, men den otänkbara nazistinvasionen av Frankrike leder till att en tysk kapten tar bo i hennes hem. För att behålla sitt hem och skydda sin familj tvingas Vianne och hennes dotter att bo tillsammans med fienden och göra stora uppoffringar i takt med krigets framåtskridande och den växande bristen på förnödenheter. Under tiden i Paris kämpar Viannes rebelliska syster Isabelle mot det franska nederlaget och involveras i motståndsrörelsen genom kärleken till en partisan.

Bok 2

En ond tid av Deepti Kapoor

Inbunden
Köp boken

Förtätad och extremt spännande gangstersaga som utspelar sig i Indiens maktcentrum där gränsen mellan politik och brottslighet är diffus. Handlingen kretsar kring en tragisk händelse i New Delhi, där en Mercedes plöjer genom ett nattläger för fattiga, vilket resulterar i fem dödsfall och att en anställd till den inflytelserika familjen Wadia grips. Sunny, familjens arvtagare och välkänd playboy, kämpar med att förändra familjens skamfyllda rykte samtidigt som han inleder ett förhållande med journalisten Neda, vilket sätter hans drömmar och familjens förväntningar på kollisionskurs. Ajay, Sunnys underordnade, organiserar deras hemliga möten men bär på en egen hemlighet och en strävan efter hämnd. Denna nervkittlande thriller skildrar det moderna Indiens komplexa maktstrukturer och släktband och påminner om klassisker som Gudfadern tegelstensromanen Shantaram.

Bok 3

Adepten av Hélène Gullberg

Inbunden
Köp boken

Adepten inleder en spännande serie som fördjupar sig i konstens, antikviteternas och de farliga hemligheters värld. När den förmögna Sten Hammar hittas mördad kallas den geniala antikexperten Majja Skog, från Wallius Auktioner, in för att undersöka fallet. Som tidigare adept till Hammar, introducerad till antikviteternas värld i unga år, är Majja en fascinerande figur med en hård yttre skal och en djupt sårad inre sida, vilket väcker kriminalinspektör Karin Klingas intresse. Gullbergs starka deckardebut, präglad av hennes erfarenheter från Bukowskis, Stockholms Auktionsverk och Kungliga Slottet, väcker förväntan inför kommande delar i serien.

Bok 4

Amerikansk jord av Jeanine Cummins

Har några år på nacken nu men ni som ännu inte läst Amerikansk jord – årets midsommar är en perfekt tid att rätta till det! Man är nämligen fast redan efter första stycket i boken, då man kastas rätt in i den otroligt dramatiska berättelsen om en mors och sons skrämmande flykt från Acapulco, Mexiko, till en osäker tillvaro i USA. Efter att Lydia och hennes åttaårige son Luca överlever en brutal hämndattack, där hennes journalistmake och 15 andra familjemedlemmar dödas av en knarkkartell, inleder de en desperat flykt norrut. Trots de dödliga faror de stöter på under resan, möter de även exempel på medmänsklighet och barmhärtighet. Amerikansk jord  utforskar hur långt vi är beredda att gå för att skydda de vi håller kära.

Läs mer om fenomenet Amerikansk jord här

Bok 5

Serien om de sju systrarna av Lucinda Riley

Få kan väl ha missat världsfenomenet som utgör bokserien om De sju systrarna? Sista och åttonde delen släpptes under våren 2023 och gjorde ingen besviken. Börjar du på serien nu så har du en otrolig sommar framför dig av åtta episka tegelstenar fulla av dramatik, kärlek och fantastiska miljöbeskrivningar i flera tidsplan som också lär en massor om viktiga historiska personer och händelser.

Läs allt som Sju systrarna-serien här

Foto: Getty images

Foto: Getty images

INTERVJUER, TÄVLINGAR, SPECIALERBJUDANDEN OCH FRAMFÖR ALLT - MASSOR AV BOKTIPS!

Prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

Johanna Stenius
Johanna Stenius

Johanna Stenius jobbar på Bonnierförlagen och är bland annat ansvarig redaktör på SelmaStories och systerplattformen Bokiño. Hon väljer helst en ljudbok och en lång promenad på midsommarkvällen, för att se sommaren och blommorna från lite avstånd. Men tar också gärna av sig lurarna för att lyssna på sommarens ljud!

Läs mer