En plats för bokälskare
Du röster genom att ange din mailadress och sedan bekräfta rösten i det vi mail vi skickar till dig. Röstningen pågår 2 maj – 3 september och du kan rösta en gång om dagen under hela perioden.
Krigets moln hänger tunga över barndomens magi i Joanna Quinns debutroman "Teatern vid stranden". En tegelsten som tog tio år att skriva - men bara några månader för att ta världen med storm.
Berättelser om andra världskriget slutar aldrig att fascinera. Hur var det att leva i det neutrala Sverige under krigstiden? Här är böckerna som lär oss mer om andra världskrigets Sverige.
Tiden kring andra världskriget är ett mänsklighetens sår som vi aldrig får glömma. Ännu finns berättelser från krigstiden som ännu inte berättats. Här har vi samlat några riktigt starka böcker om tiden mellan 1937 och 1945, och om hur de åren förändrade världen för alltid.
Snart försvinner de sista ögonvittnena till Förintelsen. Vi listar böckerna som hjälper oss att minnas det fasansfulla.
Andra världskrigets fasor är något som vi fortfarande har behov att lära oss av för att inte upprepa samma misstag igen. SelmaStories har listat sex gripande böcker som berättas från tyskarnas perspektiv av kriget.
Krig påverkar oss länge – långt efter att bomberna har slutat falla. Vi listar böcker om barnen till krigets barn, om trauman och sorg som går i arv i generationer och familjer som lever i krigets skugga.
”Vad får någon att riskera sitt liv för okända människor?” Så inleder Conny Palmkvist sin senaste bok, där får vi följa med till ett tyskockuperat Danmark under andra världskriget.
Hur var det att resa i Tredje riket utan efterkrigstidens facit i hand? Med hjälp av tidigare opublicerade vittnesmål från journalister, politiker och helt vanliga besökare målar Julia Boyds ”Turister i Tredje riket” upp en bild av nazismens framväxt i mellankrigstidens Tyskland. Läs ett utdrag ur boken!
De är överlevande - inte överlevare. Och de har hittat kraften att leva och berätta. Dina och Jovan Rajs har sedan pensionen ägnat sitt liv åt att berätta om Förintelsen – nu genom den vackra boken Ting som bär våra minnen.
Resenären skildrar på ett drabbande sätt händelserna som ledde fram till Förintelsen. Boken skrevs redan 1938, men har legat bortglömd i ett arkiv i Frankfurt i 70 år. Fram till nu. Läs den fängslande historien om Ulrich Alexander Boschwitz.
Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies