En plats för bokälskare
Den yngsta installationspoeten någonsin. 22-åriga Amanda Gorman har hyllats efter framträdandet vid Joe Bidens installationsceremoni där hon läste dikten ”The Hill We Climb". SelmaStories har listat några fler unga stjärnskott på poesihimlen.
Vissa dikter tåls att återvända till många gånger under ett liv. Vi har listat några starka diktsamlingar – från Edith Södergran till Yayha Hassan – att upptäcka eller läsa om på nytt.
Minoo Shams och Suad Ali är två av höstens debutanter vars romaner på olika sätt handlar om att komma ny till Sverige. Här har vi listat några fler barn-, ungdoms- och vuxenböcker som kretsar kring identitet, tillhörighet och att hitta sin plats i världen.
Poesi är inte bara till för att läsas – den är också underbar att lyssna på. Och du behöver inte ta dig till en fysisk uppläsning för att lyssna på vacker poesi, du kan hitta flera diktsamlingar på ljudbokstjänster, många gånger inlästa av poeten själv. SelmaStories har samlat nio personliga favoriter.
Med dräpande humor och en känsla för romantik skrev hon om kärlek, ångest, livet och döden. Kristina Lugn var en av våra mest lästa och älskade poeter – och hennes verk tog sig i såväl tonårstjejers som Nobelpristagares hjärtan.
Livet är inte alltid så enkelt... Men ibland är det vackert! Det behöver vi påminna oss om när saker ser mörka ut. Här är åtta bilder som ger oss tro på mänskligheten.
För den som av olika anledningar inte kan läsa själv är högläsningsstunder värdefulla. Men att få lyssna på någon som läser högt ur en bok kan vara fint och avkopplande även för vuxna som i vanliga fall plöjer dem själva. Den 5/2 är det den internationella högläsningsdagen – fira den med att läsa ett stycke för varandra!
Hösten närmar sig med stormsteg och vi skriver långa listor över böckerna vi vill läsa. Det finns flera spännande debutanter att hålla extra koll på, vi tipsar om fem författare vi ser fram emot att läsa.
Här är några av våra favoritdikter om kärlek.
Det var först tänkt att han bara skulle stanna i en vecka. Men Daniel Yousefi blir kvar i de grekiska flyktinglägren och återvänder inte förrän ett halvår senare. Nu har hans upplevelser blivit bok. Daniel Yousefi debuterar med Den åttonde kontinenten, en dokumentär-poetisk skildring av flyktinglägren i Grekland.
Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies