En plats för bokälskare
Det finns många anledningar att älska vårt grannland i öst – till exempel skogarna, humorn och inte minst fantastisk litteratur! Här tipsar vi om 17 favoriter. Läs om eller upptäck en ny författare på listan!
När Finland fyllde 100 uppmärksammades landet runt om i världen. Men oavsett om det är jubileumsår eller inte så finns det många anledningar att rikta blicken mot vårt grannland som har en så annorlunda historia än den svenska. Här är nio böcker som på olika sätt berör Finlands historia.
Humorläsningen från vårt östra grannland är en oemotståndlig svart blandning av tragedi och komedi. Här är 3 finska humorfavoriter som översatts till svenska.
Johanna Stenius, medarbetare på SelmaStories, är född i Finland och uppväxt i Sverige. Här skriver hon om traditionerna, den finlandssvenska ankdammen och sina litterära favoriter.
Hon kallas flickskildrare och hennes böcker har fått ett stort genomslag i både Sverige och Finland. Monika Fagerholm tilldelades Nordiska rådets litteraturpris 2020 för sin roman "Vem dödade Bambi?". Vi har listat tre böcker för den som vill upptäcka eller läsa om den finlandssvenska författaren.
Med en fingertoppskänsla för dialog, miljöer och stämningar har Kjell Westö kommit att bli en av Finlands största författare. Han är kanske mest känd för sina episka romaner med Helsingfors som spelplan – men det finns mycket mer av Kjell Westö att upptäcka.
När Anna Takanens pappa blev sjuk började hon skriva dagbok. Det blev – även om det inte var meningen – startskottet för ett romanprojekt. I fjol debuterade hon med Sörjen som blev – en bok som berättar om hennes pappas historia som finskt krigsbarn och hur kriget kastat sin skugga över flera generationer.
Jörn Donner såg alltid hellre framåt än blickade tillbaka. En ständig fascination för gränser ledde honom bland annat fram till den historiska romanen Blod är tunnare än vatten, oroväckande aktuell idag. SelmaStories träffade honom för en intervju i februari 2018.
Vi har fått förmånen att publicera ett unikt tal av finlandssvenske författaren Kjell Westö, som han höll i Ingå på Finlands självständighetsdag den 6 december 2017. Finland firade 100 år av självständighet, ett sekel av blytunga händelser, sorg och tystnad – men också en fantastisk framgångssaga. Talet publiceras både på svenska och finska.
Friherre, fältmarskalk och president. Överbefälhavare, officer åt ryska tsaren och spion i Kina. Carl Gustaf Mannerheim hann under sitt liv med mer än de flesta – däribland att rädda Finland inte bara en, utan tre gånger. Herman Lindqvist tecknar ett mångsidigt porträtt i den nya biografin Mannerheim. Men ha ingen panik om du inte hinner läsa ut den till självständighetsdagen den 6 december! Här ger vi dig: Mannerheim för dummies.
En vindlande skildring av ett land i förändring, med en mörk inledande handling som blir kvar som en stilla oro i läsarens medvetande och väntar på sin förklaring ända tills läsaren når bokens sista tjugo sidor. Kjell Westös nya bok Den svavelgula himlen innehåller mycket av allt och är den sista av den sorten han kommer att skriva.
Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies